En egenartet dessertvin i topklasse med rosin, viol og syltede frugttoner. Intens og koncentreret men silkeblød. Til tørret frugt, chokoladedessert, tørre kager og blå ost, når finalen skal være fra øverste hylde - og et trumfkort til risalamande juleaften. En "passito"vin i den mest gennemførte udgave.
Druerne er 70% Corvina og 30% Rondinella fra Speri's sydligst beliggende mark La Roggia, på sydøstsiden af Monte Fausto. Marken er 9,75 ha. aflejringsjord med limsten og 50-60 cm. grus ovenpå, som giver god dræning af vand. Kun de mest velegnede klaser høstes i oktober.
Druerne tørres i store, lave bakker under temperatur- og fugtighedskontrol ca. 110 dage til 44% vægttab. Efter 25 dages maceration / udblødning med overpumpning i februar gærer vinen og bliver liggende med faststofferne til i løbet af marts, hvor den overføres til 500 l. fade i koldt rum for at få gæringen til at stoppe af sig selv. Derefter lagring 24 mdr. i barriques. Vintypen kaldes med rette en meditationsvin. Den er både god at tænke med, og man tænker på den længe efter, man har drukket den.
Speri er et familiedomæne, der gennem syv generationer har oparbejdet et markareal på 60 ha. i den oprindelige Valpolicella Classica zone. Det er ikke langt fra Gardasøen, der med sin store vandmængde er med til at moderere klimavariationer, ligesom bjergene mod nord er det. Parcellerne er i fem områder med forskelligt lokalklima, mellem 150-350 m.s højde. Terrænet er meget bakket og så stejlt, at flere marker er plantet i terrasser.
Domænet ligger i den oprindelige Valpolicella Classica zone ikke langt fra Gardasøen. Denne del af Valpolicella har ry for at levere de bedste Valpolicella vine. Med årene er Valpolicella-distriktet blevet øget med områder på den østlige side af Verona. Typisk vil man i vinene fra Classica-zonen finde mere friskhed, elegance og syre på grund af den vulkanske jord og brisen fra søen.
Man bruger en særlig variation af den traditionelle pergolaopbinding, hvor planterne i højden strækker sig mod naborækkerne og danner espalierlignende gange mellem rækkerne, som har vist sig at give sundere druer, så behovet for svovl i vinifikationen minimeres.
Der er i mange år blevet arbejdet på at undgå kemi: Der vokser græs overalt mellem rækkerne som dækafgrøde; kunstgødning bruges ikke; restprodukter fra beskæring og vinifikation komposteres og returneres til markerne, og insektformering bekæmpes med hormonalt forvirrende duftstoffer. Fra årgang 2015 er ejendommen certificeret økologisk.
Hoveddruerne er de kendte: Corvina, Rondinella og Molinara, men domænet er også aktivt med til at bevare sjældne, lokale druesorter, der er i fare for at uddø. Bl.a. bruges lidt af den genopdagede Oseleta, som yder ustabilt og modner meget sent men har en fast struktur, kontante tanniner og en udpræget mineralitet, som kan give en ekstra dimension til de ellers ret bløde druer i området. Giampietro Speri er ansvarlig for markarbejdet og Alberto Speri, med sin søn Guiseppe, for vinifikationen.