400,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2016 Wiebelsberg, Riesling Grand Cru, Domaine Marc Kreydenweiss
Gastro | |
VinXpressen | |
Smag på Vin |
400,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 12,5% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2016 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 570616US |
Beskrivelse
Særlig cuvée helt uden svovl. Stenet, mineralsk næse; som at dufte klippen gennem druerne.. Glat og sømløs smag med dyb frugt, lidt blomsterpræg og salt, hvor intensiteten vokser og vokser i munden. Faste tanniner og alenlang smag, der skriger på luft for at folde sig ud. Hæld den, som ung, gerne på karaffel timer før brug, eller dagen før brug. Til de mest delikate retter af skaldyr og lyst kød.
En særproduktion på bare 600 fl., helt uden svovl, for at fremme det naturlige udtryk mest muligt. Gæret kun med naturgær og lagret i et gammelt 400 l. fad og tappet tidligere end resten af vinen fra marken.
Wiebelsberg er en af de allerbedste Grand Cru marker ved Andlau-dalens slutning i 230-300 m.s højde; med 12,5 ha. en af de mindste. Domænet har 1,58 ha. på frit drænende pink sandsten med højt indhold af jern og kvarts. Den er stejl, sydøstvendt og meget soleksponeret. Klippen varmes hurtigt op og dræner vand fremragende. Floden nedenfor modererer klimaet. Der dyrkes kun Riesling på marken. Vinen fra de håndhøstede druer med lavt udbytte lagrer 18 mdr. efter gæring med naturgær. Et år i store foudres på gærresterne og 6 mdr. på ståltank.
Marc Kreydenweiss var pioner for biodynamisk drift i Frankrig (1989), og sønnen Antoine har videreført projektet fra 2007 sammen med sin kone og tre døtre: lave høstudbytter, minimum intervention i vinifikationen, kun naturlig gær og lang kontakt med faststofferne fra gæringen før tapning, normalt direkte fra fadene, af og til med en periode i ståltank til sidst.
Jorden varierer meget mellem lokationerne; karakteristisk for et foldebjerglandskab som Alsace. Målet er jordbundens størst mulige aftryk på vinen i samspil med druesorterne. Hovedparten af de 13,5 ha. marker ligger indenfor 10 km. fra kælderen i Andlau, ca. midt mellem Colmar og Strasbourg. Domænet har del i fire Grand Crus: Wiebelsberg, Moenchberg og Kastelberg i Andlau samt Kirchberg i Barr.
Kan man tale om fællestræk ved vinene, må det være ekstrem renhed og udtalt mineralitet. Mange med fine udviklingsmuligheder, de bedste også på den lange bane. Et imponerende studie i relationen mellem jordbund, druesort og mikroklima. Men det er ikke mainstream vine. Efter besøg og smagning i 2016 skrev Rene Langdahl i Gastro 2016: "Marc og Antoine Kreydenweiss forvandler stene til vin, nærmest bogstaveligt talt. Og vores vinskribent er rystet efter smagningen. Rystet på den gode måde, altså!" ..." Vinene er ikke for Alsaceklassicister, men mere for søgende, opdagelsesrejsende, modige vinmennesker... Hvordan gør han det?"
Da Kreydenweiss lader kunstnere dekorere etiketterne, ligner årgangene ikke nødvendigvis hinanden af udseende.
2016 i Alsace var en meget todelt affære, der - takket være september / oktober - gik op i en højere enhed for de, der havde gjort deres markarbejde ordentligt tidligt på sæsonen. Foråret var mildt og særdeles vådt, hvor kraftig beskæring og kontrol af meldugangreb var nødvendigt. Fra blomstringen midt i juni vendte vejret helt om med kun 100 mm. regn i alt de næste fire måneder.
I slutningen af august satte manglen på vand nærmest væksten i stå, især for Riesling på de lettere jorde: sand, grus og granit. På samme mark hos Zind-Humbrecht blev Pinot Gris høstet en hel måned før Riesling! Heldigvis var vejret meget stabilt i september og oktober (køligere men fuld sol), så Riesling kunne hente et noget højere sukkerindhold før meget sen høst.
Gastro
Antoine Kreydenweiss kører den biodynamiske politik fuldt ud - det vil sige kælderen med. Intet sulfit er tilsat til hans Wiebelsberg, sandstensmarken ved Andlau. Den er gylden og svagt tåget, totalt "leesy" og let oxidativ på samme tid. I praksis en kombi af smør, røget olie, kærnemælk, karry, våde sten og nærmest som langtidslagret champagne uden bobler. Rieslings kontante syre slår til i smagen, den er vildt mineralsk og dog bredspektret, fed og 'svedig'. Udtrykket er mere 'natur' end 'typisk' Alsace, men druesorten kan ikke skjules, og er man ikke bange for de lidt funky noter, får man verdensklasse. Fremragende.
VinXpressen
Helt i særklasse er dog Marc Kreydenweis´ Grand Cru, Wiebelsberg, i en biodynamisk naturudgave uden svovltilsætning. Jeg vil gå så vidt som til at kalde den for Alsace´s svar på Montrachet. En kæmpestor vin, der har det hele: syre, intensitet og nerveà Helt vidunderlig naturvinsnæse uden svovling med en lille kant af citrus, mormors æbletrifli og en lille snert af terpentin. Ligner en gang ufiltreret æblejuice û i love it! Pivfrisk med en fantastisk juicyness og en vild syrenerve, der holde det hele flot sammen. En letløbende saft, der bare kan hældes ned i store mængder. Den smager edder-brodere-mig godt. Jeg er fuldstændig solgt. Ugens vinhit!
Smag på Vin
Jeg fik for nylig begge vine hjem til en test û både den ganske lidt svovlede og den helt usvovlede û og det er vildt fascinerende at se, hvordan mængden af svovl kan påvirke den samme vin, når man smager dem op imod hinanden. Den let svovlede version er ren, klar og ganske let gylden i farven med god intensitet i aromaen af modne gule æbler, citron, citronskal, blomster, kalk og let petroleum. Masser af saft og let cremet mundfylde, dybde og kompleksitet med en dejlig vekselvirkning mellem fyldig frugt og masser af mineralitet overfor en vibrerende høj syre. Meget, meget smuk og indbydende vin, og noget af en lækkerbisken for Rieslingelskere.I udgaven uden svovl er det som at komme til en anden verden. Vinen er lys, uklar æblekødsfarvet i glasset med en tydelig naturvinsaroma af let oxiderede æbler, citron og petroleum. Den er i munden lige som sin søster. Superfrisk og sprød med noter af æbler, citron, mineralitet û men ikke så blød og rund i frugten, der føles mere tør. Alligevel suser den bare ned, for den smager vidunderligt. Superlækker og spændende udviklingJeg smagte vinene over tre-fire dage, og det gør dem kun endnu mere spændende. Den svovlede udviklede flere lette oxiderede noter og mineraliteten tog mere af scenen, stadig superlækker og slet ikke færdig. Den er bare mere kompleks og med et strejf af noget naturvin. Den svovlede synes i glasset som at være stukket helt af. Stadig uklar men nu med en dyb gylden farve med et orange skær. Næsen skifter mod æbleskrog, honning, mandler, toffee og terpentin, mens man i munden fornemmer, at sødmen er på retur, mens syren står knivskarp. Meget udviklet, vanvittig spændende og lækker û og så holder den bare ved og ved i en dejlig eftersmagen. Jeg er solgt. De to vine û udover at de begge smager vanvittigt godt û er en mindblowing leg og læring om vine, deres produktion og udvikling. Det kan jeg stærkt anbefale andre også at prøve.
Relaterede produkter
excr0guen44
bwcxlczd2m4gffrg4t9f46fs1a09ranv
ungrcmub547jl33xggkn
DKK 000,00
DKK 000,00
1yhqwf1u9xo
a0b6p3ec3mdir26x5adnoyeofks02ym
lyfksywy808rfxil6xgh7
DKK 000,00
DKK 000,00
ily4027gdu9
1v2v93rl3ghzb6kmfvbr1pmt7en8usvx
dq166op5a4o6a93w2ay2tx
DKK 000,00
DKK 000,00
u0kse944u1l
8bw3j9luk89sezrjd9stmt4to57bnlzq
371pom2zchwb5gytlj33kv
DKK 000,00
DKK 000,00
xu1z2de5ock
g729apkm6a4rl2imjnucwaprcu563k2l9
2ixym0wox1lrqpqj1nzuqj
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
rzim21egqz
rblzft78skt127vc8h7bvrbb7853jh
a8egdtfxeyylpsznrj8et
DKK 000,00
DKK 000,00
v8co2o8dfm
gk9xu1dfxk8xk076gqoliiqyu9c0jis9
b79wpb5516r75z2u4raw9c
DKK 000,00
DKK 000,00
krcsb1oxknc
6j7g4i3jouckwzik0suhm0yd4py7dy1v8
bf3pj5ws7q52ktrw1kjsj
DKK 000,00
DKK 000,00
runesfjdsyk
vnw8eo66ebj5w472uqv2vywx03x1lowq
do9gw544decgp7tjz8mdc5
DKK 000,00
DKK 000,00
fo0fdqeo4w5
50vtcvgc0xt7xx3g8q1mlwsel2i7zwqpr
068g3ngjn15eqokcqp34tr9
DKK 000,00
DKK 000,00