450,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2021 Muscat Goldert, Grand Cru, Zind-Humbrecht
En af de få virkeligt store vine, der laves på druen, som udgør under 2% af plantningerne i Alsace. Tydeligt strågul farve og en intens, udtryksfuld duft af rig frugt og eksotiske blomster. Bred og frugtnær i munden med pink grapetone og moden, sprød syre. I den helt unge vin strammer smagen op med en mineralsk og meget lang eftersmag. Vinen vil have stor gavn af at blive luftet på karaffel de først 4-5 år af sit liv og vil hejse fanen højere til første halvdel af 2040'erne.
Selv om vinen er helt tør med kun 0,5 g. restsukker/l. (indice 1*) er der kun 12% alkohol og godt 5 g. vinsyre/l. Der er høstet 39 hl./ha. fra de 34-årige vinstokke, og vinen har ligget på gærresterne til tapning i januar 2023.
JamesSuckling | 95 / 100 |
450,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Muscat/Moscato/Moscatel (100%) |
Alkohol % | 12% |
Fyldighed | Middelfyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2021 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 593021 |
Beskrivelse
En af de få virkeligt store vine, der laves på druen, som udgør under 2% af plantningerne i Alsace. Tydeligt strågul farve og en intens, udtryksfuld duft af rig frugt og eksotiske blomster. Bred og frugtnær i munden med pink grapetone og moden, sprød syre. I den helt unge vin strammer smagen op med en mineralsk og meget lang eftersmag. Vinen vil have stor gavn af at blive luftet på karaffel de først 4-5 år af sit liv og vil hejse fanen højere til første halvdel af 2040'erne.
Selv om vinen er helt tør med kun 0,5 g. restsukker/l. (indice 1*) er der kun 12% alkohol og godt 5 g. vinsyre/l. Der er høstet 39 hl./ha. fra de 34-årige vinstokke, og vinen har ligget på gærresterne til tapning i januar 2023.
Goldert Grand Cru-marken ligger lige nord for Gueberschwihr, ca. 17 km. i luftlinje syd for domænet. Det er en blød, østvendt skråning: det eneste sted i Alsace hvor det dybe jordlag består udelukkende af kalk fra knuste østersskaller. Zind-Humbrecht's parcel ligger lidt nede af skråningen i 250-300 m.s højde, hvor overjorden er blandet med knust kalksten, sandsten og lidt ler.
En sent modnende mark, der giver både Gewurztraminer og Muscat en fast bygget, tit ret syrerig stil med stor frugtdybde og en lang udviklingshorisont. Den høje modenhed giver ofte vine, der slutter gæringen med restsødme. Dokumenter viser, at marken har været eftertragtet siden år 750, og vine herfra har haft særlige salgssteder på markeder gennem historien. Muscat har hidtil været plantet på 40% af parcellen, men da det, med tidens vejrforhold, er blevet svært at opnå den optimale modenhed af Gewurztraminer her, blev de revet op i 2020 og bliver erstattet af mere Muscat.
Muscat er en af verdens ældste druer og findes i et utal af variationer. Muscat d'Alsace hører til de gamle typer, også kalder Muscat a Petit Grains. Den har høj resistens mod tørke og varme og bevarer god syre, mens Ottonel er en krydsning fra 1852, som har en lysere drueskal, er lettere og frisk, hvis den høstes tidligt. Muscat formår at være både let og luftig men samtidigt aromatisk udtryksfuld; i de bedre udgaver med druenær duft, citrus, blomst muskatnød og honningtoner, også i tør udgave. Den er fantastisk som aperitif, til en ikke for barskt krydret asiatisk ret, salater og skaldyr. Her i helt tør udgave fra en af verdens bedste håndværkere i hvidvinsfaget, der mestrer at afstemme det aromatiske og det elegante i en vintype, der altid er en spændende balanceakt.
Erik Sørensen Vin har arbejdet med Zind-Humbrecht siden 1985. Huset med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de ca. 400 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Vindyrkningen går i arv fra generation til generation, og Olivier er ved at oplære næste generation i vinmageriets kunst. Oliviers søn, Pierre-Emile arbejder nu side om side med sin far på domænet, og han har allerede lavet sin første vin, Riesling Gr. Cru Sommerberg. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Alsace i 2021 blev en kamp med vejret, som de bedste dyrkere til sidst vandt - større end de fleste havde turdet håbe på. Vinteren var usædvanligt kold med snestorme. Marts blev mild med nogen knopskydning for de tidligste druesorter. Frosten først i april gav derfor tab af potentielle druer, men væsentligt mindre end i distrikter som Bourgogne, hvor væksten var mere fremskreden.
Hovedparten af vækstsæsonen var svær med kraftig regn i flere perioden og et lavt antal soltimer. Meldug var en plage og reducerede udbyttet mere, end aprilfrosten havde gjort. En fin august blev meget vigtig, og fra ca. midt september blev vejret godt og stabilt langt ind i oktober, så de, der turde vente, fik fuldt udbytte med fuldmodne druer, der havde beholdt syreniveauet pga. kølige nætter.
Det gennemsnitlige høstudbytte er ca. 20% under det normale, men for Zind-Humbecht, der sorterer så hårdt, blev det tæt på 50%. Topdyrkere kan levere velstrukturerede, frugtintense vine med eminent balance og en bred smagspalet fra den særdeles lange vækstsæson. Riesling anses generelt for den store vinder, men der er også Pinot Gris med en elektrisk rankhed og elegance, som er sjældent set. Mange topvine vil have en meget lang udviklingshorisont.
Zind-Humbrecht's "indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet.
Ud fra 35 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
JamesSuckling
The extrovert fruit on the nose with plenty of exotic floral notes makes you think this is going to be a sweet late-harvest wine, but itÆs bone-dry with a vibrant pink grapefruit character. Super-elegant balance with great precision at the long, very delicate finish. From biodynamically grown grapes. Drink or hold.
Relaterede produkter
qd7ig7z5hid
937dj5ataqpaolnqr9qjjrzowh652mbl
y5wb12h1o3cgbzkrixslgk
DKK 000,00
DKK 000,00
fvz39beuj3
q3uvwis2j12zx2cuczs1mltfhxguzxkn
kfryj2soc2j3hedswctxer
DKK 000,00
DKK 000,00
daotz2td8e8
2dn3q4q2onl7umfagnntqsozkm1qore0n
mxkbzb2h0b8wdjfpmuhgi
DKK 000,00
DKK 000,00
f5eslffipf
27ltuqs017rhinz0k9rd4nngyr58xse7a
bqi0vb0i5dr96zig1nsbrp
DKK 000,00
DKK 000,00
ig87hz7kfoh
gfac11yaz4nqj522sf3wj8s469n7pw5k
v49u7k4p96ovp8is98ag3c
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
pfpilcz6h3
6kkrawjbv3bh1daq1e7qi8goy5ulob4zn
vdr6k3aw82pmvnrx3krnlb
DKK 000,00
DKK 000,00
p6fv3tieyt
99ymmaflaoe9746jr27cwpff3p3eq57qh
afcaxetnb6c2jt7rjrgfej
DKK 000,00
DKK 000,00
a4e9ef8eou
dcdc463n7ye9uwn4dmojlcww0dhn14qnr
nnp0r3q6qonut5h3c6ox6s
DKK 000,00
DKK 000,00
435gf9ia1hi
yh0pf9f7p9ealu49r9e45i94061fwsrs
hety72w685d6fmx8yv0iu
DKK 000,00
DKK 000,00
q1wq2pr2kg
qpz9nzd7hseweng38cz6xgpk62men5d4
swf9qok65rndoeb2zy172g
DKK 000,00
DKK 000,00